Hrono Dijetahrono dijeta

Jedna od vrsta dijeta koja poprima sve vecu popularnost je tzv. hrono dijeta koja se bazira na tvrdnji da telo u toku jednog dana u razlicitim vremenskim periodima proizvodi odredjenu vrstu enzima i hormona pa je tako bitno uskladiti i nacin ishrane prema tom bioloskom ciklusu. Ovu vrst dijete osmislio je francuski lekar A. Delabos koji kaze kako nije bitno paziti STA jesti nego i KADA jesti. Po njegovim nalazima kombinujuci zdrave namirnice sa vremenom u kom se one konzumiraju dovode do reorganizacije u telu koja za posledicu ima gubitak kilograma i zdraviji nacin zivota.

U praksi, ujutru se veliki akcenat stavlja na namirnice visokog energetskog sadrzaja a uvece se recimo konzumiraju laganije i lako svarljive namirnice. Ono sto hrono dijetu cini zanimljivom i drugacijom u moru razno raznih dijeta je njena prilagodjenost svakodnevnom zivotu, sto ce reci da nema nepotrenog i uglavnom nezdravog i krutog odricanja i zabrana namirnica. Takodje nema se osecaj gladovanja buduci da ovaj rezim ishrane neiskljucuje vecinu hrane. Jedina bitna stavka je kada se sta jede.

Hrono dijeta je organizovana tako da se dnevno konzumiraju cetiri obroka i to dorucak, rucak, popodnevna uzina i vecera.

Dorucak u vreme trajanja hrono dijete bi trebao da se sastoji od namirnica visoko kaloricne vrednosti. Razlog tome je, kako kaze Dr. Delabos, da telo u jutarnjim casovima posle budjenja luci vece kolicine enzime koji su zaduzeni za razgradnju masti i proteina, pa bi prema tome dorucak trebao da se sastoji od zivotinjskih masti i integralnih ugljenih hidrata : jaja, maslaca, sira ili sirnih namaza, integralnog hleba ili integralnog peciva. Dorucak bi trebalo pojesti vec izmedju 7 i 8 sati ujutru.

Rucak hrono dijete treba da obuhvata namirnice koje za dorucak nismo uneli i to najvise proteina pa zatim u umerenim kolicinama skrobnih namirnica. Tako je najbolje jesti piletinu, junetinu ili ribu sa oko 8 supenih kasika pasulja, pirinca, krompira itd. ili hleb, banane, testenine. Za rucak ne treba jesti povrce jer kako kaze Delabos, u povrcu se nalaze ‘mineralne soli’ koje ako se konzumiraju u toku dana dovode do povecanja kilaze.

 

 

hrono dijetahrono dijeta

Uzina se sastoji od ne velikog obroka koji se sastoji od povrtnih masti : avokado, masline, puter od kikirikija, kostunjavi plodovi, crna cokolada ili voce.

Vecera u hrono dijeti treba da bude najmanji i najlaksi obrok koji se sastoji od ne masnih mesa ili sira i blago barenog ili svezeg povrca ili ako ste siti od rucka, veceru mozete i preskociti.

Svakog dana treba piti dosta vode  a dva puta nedeljno je moguce jesti dva obroka po zelji.Ova dijeta bas zbog svog specificnog nacina nema jasno odredjeno trajanje jer kao sto smo vec spomenuli ovo je samo nacin ishrane koji mozete usvojiti u nedogled.

Hrono dijeta
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *