dukan dijeta

DUKAN DIJETA

Jedna od poznatijih u svetu dijeta je nezaobilazna Dukan dijeta. Ime je dobila po francuskom nutricionisti i dijeteticaru Pjer Dukan-u koji ovu dijetu bazira na uglavnom proteinskoj ishrani a po uzoru na nacin zivota plemena lovaca-skupljaca.

Dijeta je bazirana na konzumiranju oko 100 namirnica uglavnom zivotinjskog porekla u cetiri faze :

  • napad
  • krsatrenje
  • konsolidacija
  • stabilizacija

Napad : U prvoj fazi ovog rezima akcenat  je na tzv. napadu na kilograme u kojoj se u kratkom vremenskom periodu ( 2 do 7 dana) gubi oko 2 do 3 kg a sve u cilju pokretanja metabolizma. U tom periodu dozvoljeno je jesti samo 68 proteinima bogatim namirnica. Dijetu treba da cine nemasna mesa, riba i jaja. Povremeno moguc je unos mleka ili mlecnih proizvoda sa niskim procentom masti dok se hleb i peciva uopste ne unose. Dnevno oko 30 minuta setnje i dosta vode se preporucuju.

Krstarenje : U ovoj fazi se telo polako ‘uci’ da koristi ponudjene resurse ukljucujuci i pridodatih 28 vrsta povrca koje u kombinaciji sa proteinima dovode do daljnjeg gubitka kilograma. U ovoj fazi uglavnom se gubi po kilogram do dva nedeljno i u njoj se ostaje doostvarivanja zeljenih rezultata. Voce i tesko razgradivi ugljeni hidrati se i dalje ne unose.

Konsolidacija : Ova faza je jedna od bitnijih. Posto je dostignuta zeljena tezina, u ovoj fazi se dijeta usmerava kako bi se sprecilo buduce gojenje tako sto jelovnik postaje slobodniji ali ne manje kontrolisan. Uvode se voce, hleb i sir u manjim kolicinama sa akcentom da se veci deo jelovnika sastoji od preoteina i povrca. Dozvoljena su dva ‘slobodna’ obroka u toku nedelje kada mozete jesti sta vam se jede sa pravilom da ih razdvaja jedan dan. U ovoj fazi Dukanove dijete trebalo bi ostati po 10 dana po izgubljenom kilogramu ( znaci izgubljenih 10 kg – ostati 100 dana u ovoj fazi ).

Stabilizacija : Konacno u ovoj fazi mozete jesti u umerenim kolicinama i bez nabijanja kilograma sve tako sto se prate par zdravih navika i to :

Jedan dan u nedelji je proteinski dan, svako jutro jesti ovsene mekinje i redovno bavljenje fizickom aktivnoscu.

Dukan dijeta
Tagged on:     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *